Skip to content

De Neushoorn

26 mei 2010

Twee neushoorns.

In Zuid Afrika leven veel dieren. Veel meer dan in Nederland. Voorbeelden zijn het aardvarken en de zebra, maar ook neushoorns komen voor in Zuid Afrika. Roodborstjes heb je er dan weer niet.

De neushoorn, ook wel rinoceros genoemd, valt op door zijn rijzige gestalte, dikke huid en stevige poten. Er zijn verschillende soorten neushoorns, in Afrika komen de witte en de zwarte voor. Deze zijn beide grijs. Neushoorns zijn altijd grijs. De kop is opvallend. Het voorhoofd is heel hoog maar de ogen zitten heel laag aan de zijkant. De neusgaten staan op de hoeken van de neus.

De witte neushoorn komt van deze soorten het meest voor in Zuid Afrika. Het is het grootste landdier na de olifant. Hun huid ziet eruit als een soort harnas, en dat is het eigenlijk ook. Laten we eerlijk zijn. Neushoorns zijn herbivoren. Een neushoorn kan niet zo goed zien, maar wel goed ruiken. Daarom zal een geprovoceerde neushoorn naar de eerste beste persoon toe rennen en deze vertrappen als hij de kans krijgt. Als je net op tijd opzij springt zal een neushoorn doorrennen tot hij achter de horizon verdwenen is. Aangeraden wordt echter een dergelijke situatie in de eerste plaats te vermijden. Een aanval van een neushoorn kan leiden tot ernstige verwondingen, variërend van kneuzingen en botbreuken tot acuut hartfalen of een klaplong. Onoplettende lieden hebben zelfs de dood gevonden in een dergelijke situatie.

Tot zover deze beknopte verhandeling over de witte neushoorn. Ik hoop dat u er als lezer wijzer van geworden bent, en dat het toegenomen inzicht inzake de witte neushoorn zal leiden tot meer respect voor dit prachtige dier.

Diederik Jolijt

Licht bewerkte versie van een eerder verschenen artikel op bloembolpellers reisblog

Advertenties

From → Artikelen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: