Skip to content

De pitloze druif heeft geen pit.

17 augustus 2010

Van alle maatschappelijke veranderingen van de afgelopen jaren heeft de introductie van de pitloze druif toch wel het meest mijn woede opgewekt. Het moet eind jaren ’90 zijn geweest dat ik voor het eerst een pitloze druif at. Hij was felgroen, groener dan andere witte druiven. Het was een nogal klein druifje. Het velletje was taai en dik en het binnenste tamelijk droog en zuur. Samenvattend: hij was niet lekker.

pitloze druiven: hard, taai en zuur.

Voor een keertje was het niet zo erg, maar sinds ongeveer een jaar is de pitloze druif definitief terug. Met een knapperig (lees: hard) schilletje en een friszoete (lees: zurige) smaak. Maar dit keer neemt hij de plaats in van de “ouderwetse” druif met pit. En daar ben ik boos over. Want hoewel de kwekers ongetwijfeld hun best hebben gedaan zit de smaak van pitloze druiven nu hooguit op driekwart van de smaak van een druif met pit.

Het veredelen van de pitloze druif is dus gewoon nog niet klaar. In de winkels ligt een onaf product. En niemand zegt er wat van. Stel je voor: er komt een nieuw model laptop uit. Briljant: zonnepanelen. Nooit meer opladen! Nooit meer zonder stroom! Alleen het toetsenbord doet het nog niet, maar dat weegt niet op tegen de voordelen! En iedereen koopt een exemplaar zonder te klagen. Dat is wat hier gebeurt.

Gevolg: nergens meer een grote, zoete, sappige, bruin gespikkelde druif met pit meer te krijgen. Maar als je je kiezen niet op elkaar zet bij het kauwen merk je niets van de pitten in normale druiven, maar dat weet blijkbaar niemand. De gemakzuchtige consument heeft liever een slap aftreksel van het echte werk, als die pitjes er maar niet inzitten. En hoewel de kwaliteit nog niet in de buurt komt van druiven met pit heeft de kwaadaardige detailhandel de normale druiven maar vast uit de handel gehaald.

grafiek over smaak van druiven

Op deze manier werkt de mensheid toe naar een toekomst zoals deze wordt geschetst in Idiocracy of Wall-e. Maar ik doe er niet aan mee, ik koop geen druiven meer tenzij er pit in zit.

Advertenties
One Comment
  1. Bobfredkees permalink

    Druiven met pit FTW

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: