Skip to content

Het Dorp #01

12 oktober 2011

Het dorp had een centraal plein, waar de belangrijkste winkelstraat op uit kwam. Het was een klein pleintje, met veel hoge bomen eromheen. In het midden was soort een stenen bak waarin een paar enorme keien lagen. Daartussen stond een klein fonteintje, zodat de keien groen waren van de algen. Ook de oude kerk was gelegen aan het dorpsplein, maar deze werd alleen nog bij speciale gelegenheden gebruikt.

De gemeente had een aantal jaar geleden een nieuw gebouw betrokken aan de rand van het centrum, omdat de oude kerk te klein werd. Nu hadden ze een veel mooier kerkgebouw, met van die witgepleisterde muren en nergens een rechte hoek. En veel ramen, grote, verticale ramen zodat het gebouw nog hoger leek. Op de voorgevel stond het met mooie strakke letters: “De Hoeksteen”. De gelovigen zelf spraken niet over een kerk, maar over een geestelijk ontmoetingscentrum. Want, zo zeiden ze, ook doordeweeks waren er allerlei activiteiten. Het mannenkoor gebruikte het bijvoorbeeld als oefenruimte.

De meeste winkels waren te vinden in het oude centrum, tussen het dorpsplein en het station. Zo was er bijvoorbeeld de macrobiotische winkel van Lisette van der Laar, die haar haar nooit waste. Je kon er bruine pruimenjam kopen zonder kleurstoffen. Daarnaast was de winkel van Menno en Leontien Boonstra, waar ze stichtelijke lectuur verkochten. En agenda’s waarvan de week begint op zondag.

Daar reed net Lucas Harkema voorbij, in zijn hoogwerker. Hij was schilder en glazenwasser, maar de zaken gingen slecht. Daarom had hij zijn auto moeten verkopen, sindsdien reed hij op zijn hoogwerker door het dorp. Vermoedelijk op weg naar het industrieterrein buiten het dorp, waar hij zijn bedrijf gevestigd had.

Aan de andere kant van het centrum, niet ver van het station, was vroeger een sanatorium voor TBC-patiënten. Nu was het een fitnesscentrum. Wie langs het spoor het dorp uitliep zou in het bos terechtkomen, maar daar gingen de meeste bewoners van het dorp niet graag meer heen. In 1994 was er een goederentrein met chemische stoffen ontspoord, sindsdien waren er veel bomen doodgegaan en er waren er vreemde dieren te vinden. De konijnen in het bos waren grotendeels kaal en Zonne, de dochten van Lisette, had er zelfs eens een kraai gezien met een hazelip.

Gelukkig was vooral het natuurgebied getroffen door de ramp, zodat de boeren er weinig last van hadden. Toch was het dorp sinds die bewuste dag nooit meer hetzelfde geweest.

Advertenties

From → Het Dorp, Verhalen

7 reacties
 1. Het klinkt wel een beetje Philippe Claudelachtig. Schrijf je veel?

  • Ik wil heel veel schrijven, maar in de praktijk komt er niet zoveel van terecht. Wat ik nu heb is wel geschikt om een vervolg op te maken, en ik begin langzaam te leren hoe je een creatieve bui kan forceren. Dus het zou zomaar meer kunnen worden in de nabije toekomst.

 2. Het ontspoort weer lekker op het eind 🙂

 3. Goed bezig!

  We moeten met de AvG ook weer eens wat gaan schrijven, zien elkaar sowieso veel te weinig

 4. JandeRoos permalink

  Beproefd concept van een gezellig kabbelend verhaaltje met aan het eind een wending waardoor het allemaal opeens veel groter wordt. Leuke nieuwe invulling.
  Zo, na deze gedegen recensie mag de rest zijn onzin plaatsen:-)

 5. Jenny permalink

  waaah wat leuk!!! Henk!! je bent een schrijver!! ik zat echt serieus te genieten tijdens het lezen:P dit verhaal moet je wel afmaken hoor! heb je dat verhaal wat je toen met AvG maakte ook nog ergens? ik weet alleen nog dat er maisbrood in voorkwam en dat het grappig was..

Trackbacks & Pingbacks

 1. Het Dorp #02 | H3nq's Blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: