Skip to content

De fabel van de zes vijgen

9 november 2011

Dit verhaal werd onlangs ontdekt bij opgravingen aan de rivier de Eufraat. De tekst stond geschreven op een kleitablet en dateert uit de vierde eeuw.

De fabel van de zes vijgen

Op een dag ging de jakhals tot de boer. De boer had een mooie vijgenboom. “Mag ik niet een paar van die vijgen?” sprak de jakhals. “Geen sprake van.” antwoordde de boer. “Morgen komt de koning mijn bedrijf inspecteren en dan moet alles in orde zijn. Kom overmorgen maar terug, dan kan je een hele mand vol vijgen krijgen.”

Die nacht ging de jakhals opnieuw naar het bedrijf van de boer, en nam zes vijgen uit diens boom.

De volgende dag kwam de koning. Hij zei tot de boer: “Ik zie dat u een goedlopend en overzichtelijk agrarisch bedrijf runt. Mijn complimenten daarvoor. Maar aan uw vijgenboom ontbreken zes vijgen!” Daarop liet de koning de boer gevangennemen en diens vijgenboom omhakken en verbranden, met vijgen en al. Van de jakhals heeft nooit meer iemand iets gehoord. De boer werd onthoofd.

(Eerder gepubliceerd in SIC)

Advertenties

From → Verhalen

One Comment
  1. anton permalink

    Die word per provincie wel anders verteld. En per gemeente ook. In Boxtel gaat hij zo:

    Op een dag ging Frederik tot de brillenmaker. De brillenmaker had een mooie etalage met een ruim assortiment. “Mag ik niet een paar van die brillen?” sprak Frederik. “Geen sprake van.” antwoordde de brillenboer. “Morgen komt de Minister-President mijn bedrijf inspecteren en dan moet alles in orde zijn. Kom overmorgen maar terug, dan is alles in de uitverkoop, en kunnen we misschien met uw zorgverzekering een gratis bril regelen.”

    Die nacht ging Frederik opnieuw naar het bedrijf van de boer, en nam zes brillen uit het assortiment.

    De volgende dag kwam de Minister-President. Hij zei tot de brillenmaker: “Ik zie dat u een goedlopende en overzichtelijke brillenwinkel runt. Mijn complimenten daarvoor. Maar aan uw assortiment ontbreken zes brillen!” Daarop liet de Minister-President de brillenmaker inrekenen door de veldwachter en de etalageruit inslaan en het resterende assortiment verbranden, met glazen, lenzen en al. Van Frederik heeft nooit meer iemand iets gehoord. De boer kwijnde weg in een isolatiecel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: