Skip to content

Spar opnieuw veiligste supermarkt

20 april 2012

Dit jaar slechts vier doden gevallen

Spar mag zich met een uitzonderlijk laag dodental dit jaar opnieuw de veiligste supermarkt noemen. De Landelijke Commissie Veiligheid Supermarkten (LCVS) die het onderzoek namens de overheid uitvoert noteert vier fatale gevallen, wat bovendien een record is. Remco van Keulen, voorzitter van het LCVS: “mensen gaan vooral naar de Spar omdat ze in een andere supermarkt dingen vergeten zijn. Mensen komen van dichtbij en zijn snel weer weg. Gedurende hun hele bezoek aan het filiaal blijven ze alert. En dat zie je terug in de cijfers.”

Opmerkelijke verbetering is te zien bij de Jumbo in de Euroborg te Groningen, de grootste Jumbo van Nederland. Vorig jaar verdwaalde nog een groep van acht FC-Groningensupporters in de Jumbo. Toen ze na ruim een week eindelijk werden gevonden op de broodafdeling, was het voor vijf van hen al te laat. Arie Zijlstra, één van de overlevenden: “Het was verschrikkelijk. Al die levensmiddelen om je heen en dan toch zo’n honger en dorst. Maar stelen is stelen.” Na het incident kwam er een storm van kritiek op gang, want er waren tot dan toe al 19 doden gevallen in het filiaal. Jumbo heeft het beleid aangepast, er staat nu permanent een reddingsteam klaar met speurhonden. En met succes: dit jaar zijn er nog geen fatale incidenten te betreuren.

Daarmee komt Jumbo dit jaar op de tweede plaats, op de voet gevolgd door Albert Heijn dat vorig jaar nog tweede stond. In juni 2011 kwamen in een Amsterdams AH-filiaal zeven personen om. Een massa studenten probeerde na hun laatste college allemaal tegelijk boodschappen te doen. Toen de ingevroren spinazie uitverkocht bleek, ontstond er paniek waarna een aantal mensen doodgedrukt of vertrapt werd.

 

Hekkensluiter is dit jaar opnieuw Lidl, met 93 doden sinds april 2011. Het LCVS wijt dit aan de combinatie van onveilige winkelwagens en grote hoeveelheden weekendboodschappen die mensen op vrijdag komen doen. Lidl heeft inmiddels beterschap beloofd en hoopt in de loop van de zomervakantie de oude wagens uit te faseren. Ze worden vervangen door nieuwe exemplaren met airbags en veiligheidsgordels, en zijn bovendien milieuvriendelijker.

Advertenties

From → Artikelen

One Comment
  1. Stefanus permalink

    Schitterend!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: