Skip to content

De Waarheid over Bassie en Adriaan

9 november 2012

Bassie en de Baron zijn broers met dezelfde erfelijke zeldzame hartaandoening. Ze werkten allebei bij hetzelfde bedrijf, waar ze betrokken waren bij een omvangrijk fraudeschandaal. Door de schuld van Bassie lekte het uit, waardoor beiden voor jaren de gevangenis ingingen.

In de gevangenis vluchtte Bassie weg in een circusfantasiewereld met zijn oude denkbeeldige jeugdvriend, Adriaan. De avonturen die hij hierin beleeft worden beschreven in de oudere afleveringen.

De Baron werd verteerd door woede en zwoer wraak te nemen op zijn broer. Beiden werden seniel en het lukte hen niet meer om waanbeelden van werkelijkheid te onderscheiden. Bij de Baron uitte dit zich voornamelijk in extreme woedeaanvallen, bij Bassie in een Peter Pan-complex. Hij ging zich steeds kinderachtiger gedragen en was niet meer van het idee af te brengen dat hij een clown was in zijn circusfantasie.

Bassie kwam eerder vrij dan de Baron, vanwege zijn kleinere rol in de fraude. Omdat zijn zeldzame hartafwijking de dood zou betekenen als hij met een schok in de realiteit terecht zou komen, moest zijn fantasiewereld in stand gehouden worden. Daarom werd de hulp van een instantie ingeroepen die een acteur naar voren schoof om als Adriaan te functioneren en zo de fantasiewereld levend te houden.

De Baron leed dus aan dezelfde hartafwijking en moest op een vergelijkbare manier worden beziggehouden, anders zou ook hij kunnen overlijden. Daarom werd hij in een soort wraak-plot geplaatst, zonder dat hij daarbij zijn broer echt geweld aan zou kunnen doen. Vlugge Japie, B100 en Handige Harry werken voor dezelfde zorginstelling als ‘Adriaan’ en moesten de baron bezighouden. Ze maakten daarbij handig gebruik van zijn totale gebrek aan beoordelingsvermogen dat bij de mentale toestand hoort.

Dit verklaart waarom de Baron genoegen neemt met een handlanger die Bassie en Adriaan wil opblazen met een bom die kennelijk enkel gescheurde kleren en een beroet gezicht oplevert als je er met je neus bovenop zit. Het verklaart ook waarom de “boeven” nooit gebruik maken van vuurwapens en waarom Bassie en ‘Adriaan’ altijd in hun circuskostuums lopen. Ook de woedeaanvallen van de Baron en het kinderachtige gedrag van Bassie kunnen hiermee uitgelegd worden.

Advertenties
4 reacties
 1. frits permalink

  Vlugge Japie en Bassie zijn één en dezelfde persoon. Hoe verklaar je dit?

  • Ik geef alleen een uitleg van het interne verhaal. Je zit niet naar een documentaire te kijken, maar naar een fictieve serie. Alleen niemand begrijpt het verhaal zoals het werkelijk bedoeld is. Het kan best dat één acteur meerdere rollen speelt.

   • frits permalink

    Ah, dat had ik er niet uit opgemaakt. Dan begrijp ik alles nu veel beter 🙂

 2. Jenny permalink

  ik moest weer erg lachen:p vooral dat van die bom hahaha:p

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: