Skip to content

De maatschappelijke gevolgen van een zombie-apocalyps

15 november 2012

Hoewel de aandacht voor zombies in Hollywood groter is dan ooit, blijven overheden dit risico stelselmatig negeren. Ook het nieuwe kabinet heeft geen draaiboek klaarliggen voor als een dergelijke gebeurtenis plaatsvindt. Een gemiste kans. Want hoewel de kans op een zombie-apocalyps klein is, zullen de gevolgen groot zijn. Daarom zal in dit artikel worden uitgelegd wat een zombie-apocalyps kan betekenen voor u, als burger en consument.

Economisch
Als er een grootschalige zombie-ramp plaatsvindt, zal dit hoogstwaarschijnlijk leiden tot een stevige recessie, die jarenlang aan kan houden. De economische krimp zal 90% – 99% per jaar bedragen. Vooral de verkoop van luxe-goederen zal stagneren, omdat consumenten zich meer zullen richten op essentiële goederen zoals levensmiddelen, wapentuig, medicijnen en brandstof. U moet rekening houden met het totaal stilvallen van de beurzen. De financiële sector zal ophouden te bestaan. Het internationale handelsverkeer zal vrijwel stil komen te liggen. Waarschijnlijk verliest uw geld zelfs zijn waarde en zijn we allemaal terug bij ruilhandel.

Demografisch
Een zombie-apocalyps zal hoogstwaarschijnlijk leiden tot een scherpe daling in het bevolkingsaantal. De sterfte onder chronisch zieken, en ouderen stijgt het hardst, terwijl de gemiddelde levensverwachting sterk zal dalen. Dit zal onherroepelijk leiden tot dalende huizenprijzen, maar door de instorting van het financiële systeem zullen weinig mensen hiervan profiteren. Of Nederland en Europa er wat betreft bevolkingsaantal ooit weer bovenop zullen komen valt te betwijfelen. Wel is het zo dat ieder nadeel zijn voordeel heeft, de dagelijkse files rond de grote steden zullen van de ene op de andere dag verdwijnen.

Sociale zekerheid
In het geval van een zombie-apocalyps kunnen burgers waarschijnlijk massaal fluiten naar hun pensioen. Ook andere uitkeringen zoals WAO en Bijstand zullen komen te vervallen. Dit heeft niet zozeer te maken met de economische malaise die gepaard gaat met de ontwrichting van de maatschappij, maar met het onvermogen van overheden om de sociale vangnetten überhaupt te handhaven. Zowel nationale en regionale overheden zullen hiermee te maken krijgen. Zelfs degenen die voor maximale zekerheid hebben gekozen bij het afsluiten van een zorgverzekering zullen merken dat de meest elementaire hulp moeizaam te krijgen zal zijn.

Veiligheid
Hoewel u in de begindagen van een zombie-apocalyps meer blauw op straat zult zien en uiteindelijk zelfs het leger, kan de overheid haar burgers geen veilige openbare ruimte meer garanderen. Dit komt voornamelijk doordat leger en politie zelf ook ten prooi zullen vallen aan zombies, wat leidt tot onderbezetting. De commandostructuur zal niet kunnen worden gehandhaafd. Burgers zullen zelf de verantwoordelijkheid moeten gaan dragen voor hun eigen veiligheid. Hierbij moet worden gedacht aan bewapening tegen zombies en gewelddadige bendes. Het huis verlaten zal een hachelijke onderneming worden, zowel ’s nachts als overdag. Wel zal de dreiging van hackers die uit zijn op inloggegevens voor bankaccounts drastisch afnemen.

Onderwijs
Onder de organisaties die als eerste de deuren sluiten, zullen vooral ook juist de scholen zijn. Een tekort aan leerkrachten zal hierbij ook een rol spelen. Hierdoor zal het onderwijs vrijwel volledig stil komen te liggen, waardoor vooral jonge kinderen een leerachterstand zullen oplopen. Dit kan door de ouders/verzorgers worden opgevangen door de kinderen zelf thuis les te gaan geven.

Conclusie
De huidige economische crisis valt in het niet bij de ellende die een zombie-apocalyps zou veroorzaken. Het is geen kwestie van of, maar van wanneer een zombie apocalyps zou plaatsvinden. Daarom is het aan te raden een noodpakket met flessen water, een zaklamp, extra batterijen, een verbanddoos en dergelijke samen te stellen. Ook is het verstandig om met uw naasten af te spreken een leefgemeenschap te vormen en eventueel een rolverdeling daarbinnen te creëren, omdat u door het wegvallen van de maatschappelijke structuur zult moeten vertrouwen op familie- en vriendschapsbanden. U zult genoegen moeten nemen met een sterk verslechterde levensstandaard, die vergelijkbaar is met de minst ontwikkelde staten van tegenwoordig. Hier staat wel tegenover dat sommige moderne problemen zoals files, luchtvervuiling en cybercriminaliteit als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Advertenties

From → Artikelen

4 reacties
 1. Sinds wanneer valt ‘sneeuw voor de zon’ onder cybercriminaliteit?
  En is een zombie apocalyps niet eigenlijk gewoon een nieuw integratievraagstuk?

 2. Anton permalink

  Eerste zin bij ¨Onderwijs¨ nog eventjes opnieuw lezen he?

 3. Stefanus permalink

  Zou het niet kunnen dat je een vergelijkbaar effect krijgt als tijdens de pest in de 14e eeuw? Wanneer er eenmaal een effectieve manier is om zombies uit de weg te ruimen of te vermijden, blijft er meer over voor de overlevenden. Dan moet je misschien naast je eigen boterham smeren ook je eigen boterham oogsten, maar je hebt in ieder geval een behoorlijke tijd geen gedoe met hypotheken, belastingen en overbevolking.

 4. ma7hieu permalink

  Zombie apocalyps hebben we nu al. Mensen kijken gedurende de halve dag naar een klein schermpje als zombies. Ze aaien het schermpje en ze praten voornamelijk via het apparaat in plaats van met de mensen om hun heen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: