Skip to content

De “oplossing”

5 maart 2013

Volgens mij heb ik de oplossing voor het Amerikaanse probleem van geweldsdrama’s met vuurwapens op scholen: hef gewoon belasting op vuurwapens. Die NRA-randdebielen willen hun geweertjes houden? Prima, maar dan moeten ze hun visie op de oplossing van het probleem (gewapende bewakers bij scholen) zelf maar betalen. Want je kan niet heel Amerika opschepen met extra kosten omdat minder dan de helft van de inwoners een vuurwapen heeft.

Er zijn bijna honderdduizend basisscholen in de VS. Laten we er vanuit gaan dat er altijd 3 a 4 bewakers op een school aanwezig moeten zijn. Inclusief vrije dagen en zo hebben we dan ongeveer 420.000 bewakers nodig. Een beetje een wilde gok, ik weet het.

Voor het salaris net zo. Laten we uitgaan van 25.000 dollar per jaar per bewaker. dat wordt dus 420.000 x 25.000 = 10,5 miljard dollar per jaar. Uiteraard mag de NRA zelf hun plannetje betalen, met 4.5 miljoen leden. Ruim 2300 dollar per jaar per lid. Ben benieuwd of ze dan nog zo graag aan hun vuurwapens vasthouden.

Wat hoor ik daar? Niet eerlijk? Nee, dat is waar. Eigenlijk zou heel gewapend Amerika mee moeten betalen aan de belasting, niet alleen de NRA. Als we uitgaan van 120 miljoen wapenbezitters komt die belasting op een gemiddelde van ongeveer 87 dollar per jaar, wat nog te overzien is. Uiteraard zullen de bedragen enorm verschillen, want je kan een normaal pistool niet financieel gelijkstellen aan een geweer. Daar komt bij dat bij de invoering van de belasting een deel van de wapenbezitters hun vuurwapens zullen inleveren, omdat ze er toch niets mee doen. Dat maakt de belasting voor de anderen weer hoger.

Bovendien is het dan ook niet eerlijk om alleen belasting te heffen voor de bewakers op scholen, maar voor alle extra kosten die de aanwezigheid van een grote berg vuurwapens met zich meebrengt. Geen idee wat voor bedrag daar uit komt rollen. En laten Amerikanen, de wapenbezitters voorop, nou net zo’n hekel hebben aan belasting. Dus ze moeten kiezen.

Wat mij betreft: hoe minder wapens hoe beter dus weg ermee. Maar als ze er zo nodig aan vast willen houden, moeten ze niet verwachten dat anderen meebetalen aan de (in mijn ogen trouwens belachelijke) oplossing.

Advertenties

From → Uncategorized

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: