Skip to content

Het Dorp #02

25 april 2013

Lees eerst Het Dorp #01

Het dorp bestond 1095 jaar, en dat moest gevierd worden. Daarom vroeg de burgemeester aan Gijs Hazepad om een versiering te maken voor op het dorpsplein, een soort tijdelijk monument als het ware. Gijs Hazepad was de kunstenaar die in het dorp woonde en zich liet inspireren door de landelijke omgeving.

Daar stonden ze dan. Het hele dorpsplein was volgestroomd met mensen. Voor zover dat mogelijk is waren ze er klaar voor, het monument die ze wisten dat zou komen werd onthuld. Iedereen kon al zien dat het vier meter hoog was, het witte doek dat er overheen lag kon niet alles verhullen. Samen met de burgemeester trok Gijs het doek van het kunstwerk. De menigte deinsde verschrikt achteruit, een enkeling moest overgeven. Kleine kinderen begonnen te huilen.

Het was een reusachtige kegel van bedorven gehakt.

In de dagen erna kwam er steeds meer kritiek op het kunstwerk. Het zou wanstaltig zijn, en niet bij de rustieke dorpssfeer passen. Bovendien was het die week ruim twintig graden en zonnig, waardoor het steeds erger ging stinken. Gijs probeerde zich nog te verdedigen, de burgemeester zou hebben gezegd dat er een verwijzing in het kunstwerk moest komen naar de veeboeren die het dorp gesticht zouden hebben. Vandaar zijn keuze voor gehakt. Maar het hielp niet, en toen Gijs Hazepad in de supermarkt door een vakkenvuller in zijn gezicht werd gespuugd was de maat vol. Hij wilde het kunstwerk terugtrekken.

Daar wilde de burgemeester echter niets van weten, want Gijs had zoveel tijd en moeite in het kunstwerk gestoken. “Dat zou zonde zijn”, vond hij. Dus het kunstwerk bleef staan, ondanks het geklaag van de omwonenden. Gijs was nog steeds verbitterd, het dorp hoefde niet meer op zijn medewerking te rekenen.

Advertenties

From → Het Dorp, Verhalen

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: