Skip to content

Laaglandgorilla rukt steeds verder op

10 maart 2014

Afgelopen weekend zijn laaglandgorilla’s voor het eerst in vijfhonderd jaar waargenomen in de Duitse deelstaat Beieren. Daarmee komt de terugkeer van de laaglandgorilla in Nederland opnieuw een stuk dichterbij.

Tot in de veertiende eeuw kwamen gorilla’s veelvuldig voor in Nederland. Daarna ging hun aantal geleidelijk bergafwaarts, voornamelijk door het verdwijnen van hun leefgebied. Ook werd er jacht gemaakt op de gorilla’s, voornamelijk door boeren die hun gewassen wilden beschermen. Sinds het einde van de middeleeuwen is de laaglandgorilla uitgestorven in Nederland. Maar de afgelopen vijftig jaar is dit unieke dier aan een opmars bezig vanuit Oost-Europa. In Polen leeft al enige jaren een stabiele populatie, ook in Duitsland gaat het steeds beter met de laaglandgorilla.

Hoewel het dus nog niet zover is, zorgt de potentiële terugkeer van de gorilla nu al voor verhitte discussies. Patricia, studente pedagogische wetenschappen in Groningen, ziet de terugkomst van de gorilla helemaal zitten. “Het zijn werkelijk prachtige dieren. En bovendien een mooie aanvulling op de biodiversiteit van Nederland. Het aantal diersoorten in Nederland dat groter kan worden dan een broodrooster kan je nu nog op je vingers tellen :(”

Stef Houwelenburg, wethouder in de gemeente St.Archibaldsparochie (Limburg) kijkt daar anders tegenaan. “Je ziet nu al dat gorilla’s een plaag beginnen te vormen in het grensgebied tussen Tsjechië en Duitsland. Ze veroorzaken schade aan tuinen en zijn luidruchtig in de bioscoop. Mensen durven hun huis niet uit als er een gorilla in de straat loopt. Bovendien zorgen ze voor overlast in de supermarkten, daar zijn ze te breed voor. Ze stoten stellingen om en zijn verantwoordelijk voor een structureel tekort aan bananen.”

Patricia blijft hoopvol. “De terugkeer van de eenhoorn zorgde ook voor een hoop sceptische reacties. Maar ga nu maar eens mensen vragen op straat. De meesten weten niet eens dat de eenhoorn voorkomt in Nederland, laat staan dat ze er last van hebben.”

Advertenties

From → Random

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: