Skip to content

Duidelijkheid over hooiwagens

29 september 2016

Het valt me soms dat mensen bepaalde woorden verkeerd gebruiken. Dit kan leiden tot misverstanden, wat onwenselijk is. Daarom zal ik het hier zeggen zoals het is, om het taalgebruik met betrekking tot kleine dieren veilig te maken voor toekomstige generaties. Niet elk diertje met lange poten heet een hooiwagen. Hoe zit het dan wel? Lees verder.

langpootmug

Dit is geen hooiwagen. Het is een langpootmug. Hij kan vliegen, maar niet bijten. ’s Avonds zitten ze vaak dom tegen het raam te vliegen. Als je ze bij een pootje pakt laten ze die soms los.

trilspin

Dit is geen hooiwagen. Het is een trilspin. Hij zit in een hoekje tegen het plafond op je kamer. Als je eraan zit gaat hij als een malloot kleine rondjes draaien, vandaar de naam trilspin.

hooiwagen
Dít is een hooiwagen. Zijn lichaam is een klein bruin bolletje waar acht idioot lange poten aan zitten. Hij loopt buiten in de tuin. Zijn op één na voorste poten zijn een stuk langer en hij gebruikt ze eigenlijk meer als voelsprieten. Zijn pootjes laten snel los als je eraan zit, net als bij een langpootmug.

Tot slot is er nog één ander begrip waarvoor ik het woord ‘hooiwagen’ acceptabel vind, al zie je die zo weinig dat je het vaker voor bovenstaande diertje kan gebruiken. Maar dit is dus ook een hooiwagen:
hooiwagen2
Ik hoop dat het hiermee voor iedereen duidelijk en onbetwistbaar is dat je het woord ‘hooiwagen niet zomaar kan gebruiken voor trilspinnen en langpootmuggen. Daar komt alleen maar verdriet van.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: